FAQ

 

 
 • grafische opmaak Arrow right

  Hoe moet ik mijn bestanden aanleveren?

  300 dpi op het gebruikte formaat. Dus als je bijvoorbeeld een afbeelding wil gebruiken voor een magneet en affiche, dan zullen we de kleine afbeelding voor op de magneet van 300 dpi niet kunnen vergroten voor de affiche, want daar zal je de pixels dan zien. Voor de affiche moeten er dus meer dpi's zijn of moet je de afbeelding op groter formaat hebben met evenveel dpi's (dots per inch).

  Hoe zit het met de rechten van afbeeldingen?

  Er zijn twee soorten rechten met betrekking tot kunstwerken: eigendomsrecht en auteursrecht.

  Het auteursrecht vervalt door verloop van 70 jaren, te rekenen van de 1e januari van het jaar, volgende op het sterfjaar van de maker (art 37 van de auteurswet).

  Is het nog niet vervallen, dan moet je rechten betalen aan SABAM, dit is doorgaans 15% van de verkoopsprijs (excl BTW).

  Het eigendomsrecht is voor degene (instelling, persoon, museum,...) die eigenaar is van het kunstwerk. Normaal gezien is het voldoende om de goedkeuring te vragen aan de eigenaar (in het geval je het niet zelf bent) en moet er dus niet extra betaald worden.

  Wij veronderstellen dat onze klanten over beide rechten beschikken. Is dit niet zo, dan helpen wij graag met het regelen van de nodige toestemmingen.

  Worden mijn afbeeldingen ook nog ergens anders gebruik?

  Neen, absoluut niet. De afbeeldingen die wij verkrijgen van onze klant houden wij bij in ons gegevensbestand voor toekomstig gebruik, maar worden nooit zonder uitdrukkelijke toestemming gebruikt voor iemand anders.

  Ik wil zelf de grafische opmaak doen, is dit mogelijk?

  Ja, dit is zeker mogelijk. Wij stellen u dan de templates ter beschikking om dit zelf te realiseren.

  Wat is afloop?

  Afloop (in het Engels: bleed) is de marge die men rekent aan een afbeelding, zodanig dat bij het iets groter snijden van de afbeelding, er geen witte rand te zien is. Dit varieert van meestal 3mm voor drukwerk tot wel enkele centimeters voor dienbladen.

  Waarom staat er op mijn product 'produced by www.martoz.be'?

  Wel, omdat we graag reclame maken en tonen wat we kunnen en waar beter kan je dat doen dan in de shop van uw klant? Het is niet de eerste keer dat nieuwe klanten mij vinden door in andere museumshops te gaan snuisteren voor producten. 

  Maar op éénvoudige aanvraag, kan dit ook weggelaten of aangepast worden.

  Zitten de grafische kosten in de prijs inbegrepen?

  Ja, er is dus geen bijkomende grafische kost aan de prijzen excl BTW die je van ons krijgt. Let op: laat je echter grafische voorstellen door ons opmaken om dan uiteindelijk geen bestelling te plaatsen, dan zullen deze grafische kosten in rekening gebracht worden.

 • bestelling Arrow right

  Hoe kan ik bestellen?

  Dit kan eenvoudigweg door je bestelling op mail te zetten. Werk je met bestelbonnen, dan mag je deze ook (bij voorkeur) per mail doorsturen.

  Wat volgt eerst? De bestelling of de grafische opmaak?

  De bestelling komt eerst. Daarna kijken we samen met de klant welke afbeeldingen op welke producten moeten komen. Is het dan toch zo dat je de bestelling wenst te annuleren, dan worden de kosten van de grafische opmaak in rekening gebracht.

  Ik wil een product bestellen, maar kan het niet terugvinden op jullie site.

  Eén van onze sterktes is dat we altijd proberen tegemoet te komen aan de vraag van onze klant. Dus als je het product niet kan vinden, dan gaan wij daar graag naar op zoek en onderzoeken we voor jou of dit realiseerbaar is en wat de mogelijkheden of alternatieven zijn.

 • BEDRUKKING Arrow right

  Zijn kleurproeven noodzakelijk?

  nee, dit is niet noodzakelijk en wordt slechts in beperkte gevallen gedaan, mede door hun hoge kost (als we het dan over een chromalin kleurenproef hebben). Wat  wel gedaan kan worden is bijvoorbeeld een postkaart of ander drukwerk waar u de kleurweergave correct vindt meegeven als kleurproef. Dan wordt er met deze kleuren tijden druk rekening gehouden. Anders worden de producten met de standaardinstellingen van de printer gedrukt.

  Wat is het verschil tussen CMYK en pantone kleuren?

  CMYK is de afkorting van Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Zo wordt elke dot (punt) opgemaakt uit deze 4 kleuren. Naar gelang van het te bereiken resultaat zal het ene kleur meer aanwezig zijn in de dot dan de andere kleur.

  Een pantone kleur is een vol en uniek kleur met elk zijn eigen nummer. Er bestaan er ongeveer 1100 en worden door het bedrijf Pantone vervaardigd. Dit garandeert dat de kleuren overal te wereld dezelfde zijn. Ze worden meestal voor logo's gebruikt of bedrukkingen in 1 of 2 kleuren. Het is interessant om te weten uit welke pantone-kleuren je logo bestaat.

  Let op, want een pantone-kleur kan niet zomaar omgezet worden in CMYK. Dus het kan wel voorkomen dat de bedrukking van je logo helemaal anders is bij een digitale druk en is het bijna onmogelijk om een goud-kleur te drukken in CMYK kleuren ( het komt steeds wat oker-achtig over).

  Wat is het verschil tussen offset en digitaal drukken?

  De oplage is hier vooral van belang. Bij grote aantallen is offset drukken interessanter ttz. de opstartkost om drukplaten te maken heeft een vrij groot aandeel in de prijs, maar dit wil ook zeggen dat de prijs per stuk heel snel daalt bij hogere hoeveelheden. Digitaal drukken is een bedrukking zoals van een printer, elk bedrukking kost evenveel, waardoor deze manier van drukken interessanter is voor kleinere oplages.

  Kan ik een productiestaal verkrijgen vooraleer de productie start?

  ja, voor bijna elk product kan een productiestaal verkregen worden ttz voor de producten die digitaal bedrukt worden. Vraag gerust naar onze mogelijkheden en de prijzen.

 • levering Arrow right

  Zijn deelleveringen van 1 bestelling mogelijk?

  Ja, in die zin, dat de producten van de bestelling bij u geleverd zullen worden volgens ze geproduceerd worden (aangezien het ene product al wat langer duurt dan het ander). Wat niet kan is vb. 200 magneten bestellen en 100 stuks nu laten leveren en 100 binnen 2 maanden. In dat geval zult u 2 x 100 stuks moeten bestellen op verschillende tijdstippen.

  Wat is de levertermijn?

  Dat is nogal afhankelijk van het product. Bij het overgrote deel van de producten is dat 2 à 3 weken, maar een aantal vb. pins, dienbladen, keukenhanddoeken,... is dat langer. Wij vermelden steeds de levertermijn op onze offertes.

  De producten in de levering zijn beschadigd, wat nu?

  Dan hoor ik graag zo snel mogelijk (zeker binnen de week) hoeveel producten er beschadigd zijn en indien mogelijk met een foto van de producten en de verpakking. Wij bezorgen dan een credit nota voor het bedrag van de producten die beschadigd zijn of een korting (dit kan overeen gekomen worden) en komen ze eventueel bij een volgend bezoek ophalen.

  Je bent niet tevreden van de geproduceerde producten, wat nu?

  Mensen spreken mensen. Als er iets is waar je niet tevreden over bent, dan hoor ik het graag. Het is mijn bedoeling om een langetermijn relatie met mijn klanten te hebben en ze niet in de steek te laten wanneer iets niet in orde is of fout gelopen is. De bedoeling is dat beide partijen tot een compromis kunnen komen en zo tot een win-win.

 • facturatie Arrow right

  Welk BTW tarief is er geldig?

  Voor de verkoop van producten binnen België is er 21% van kracht. Voor facturen naar een niet-Belgische onderneming is er geen BTW op de factuur omwille van de intercommunautaire verkoop.

  Hoe worden de facturen verstuurd?

  Wij verkiezen voor het doorsturen per mail, zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Maar een afgedrukte versie is natuurlijk ook nog steeds mogelijk op ons gerecycleerd papier.

  Wat is de betalingstermijn?

  Dat is 30 dagen na factuurdatum. De factuur volgt ook normaal gezien enkel na levering, tenzij anders overeengekomen.

  Kan ik korting krijgen?

  Nee. Wij baseren onze prijs op de gemaakte kosten en proberen om op deze manier een product voor te kunnen stellen die in de shop aan een commercieel aantrekkelijke prijs voorgesteld kan worden. Bij de meeste producten is er wel een staffelkorting, waardoor de prijs daalt bij grotere hoeveelheden.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×